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Le sucre a ceci de particulier que son usage et sa représentation varièrent beaucoup avec le temps. Remède, épice, puis aliment, le sucre deviendra ce produit de première nécessité que les familles aimeront à entasser en prévision de crises. Mais comme l'a relevé Claude Fischler dans L'Homnivore, « depuis son apparition en Occident, le sucre a été alternativement angélisé ou diabolisé ». Ses détracteurs l'ont accusé de bien des maux, jusqu'au tour nouveau que la « saccharophobie » a pris dans la seconde moitié du XXe siècle au nom de la santé. À un moment où, dans les pays riches notamment, la « sagesse des corps » était brouillée par le changement des conditions de vie, des physiologistes, des endocrinologues, des nutritionnistes furent invités par les autorités sanitaires à contrevenir au « libre-arbitre alimentaire » afin de conjurer les maladies de l'alimentation.Ce livre retrace l'histoire du sucre qui fut parfois dramatique, ce qui faisait dire à Voltaire dans Candide : « C'est à ce prix que vous mangez du sucre en Europe ». Mais le sucre a aussi une économie, un business, une géopolitique propre, impliquant de nombreux acteurs privés ou institutionnels, sur lesquels l'auteur jette un éclairage nouveau.Mondialisée de longue date, mais en perpétuel mouvement, l'économie de cette substance, et de ses dérivés, se présente comme un système complexe, caractérisé en ses deux extrémités par des activités de production et des actes de consommation.Ce livre explore le chemin, long et tortueux, qui mène des champs de canne et de betterave à sucre à la table des consommateurs.
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La recherche collective dont cet ouvrage est le fruit s'est donné pour ambition de cerner les implications juridiques de l'adaptation des territoires aux changements climatiques. L'équipe s'est appuyée sur l'exemple de l'île de La Réunion pour s'interroger sur les traductions juridiques du discours politique résultant de la COP 21 qui consistait, tout à la fois, à mettre l'accent sur l'adaptation aux effets des changements climatiques et non plus seulement sur l'atténuation des émissions de gaz à effet de serre, à décentraliser les politiques climatiques de manière à les faire correspondre aux spécificités locales, à adopter une approche transversale de la vulnérabilité des territoires et des populations, et à favoriser les échanges de bonnes pratiques au titre d'une coopération globale. Dans ce contexte, les travaux conduits identifient, dans différentes branches du droit, les expressions de l'adaptation, et déterminent si le droit applicable à La Réunion est adapté à l'enjeu climatique. L'accent est mis sur les processus d'agencement des éléments hétérogènes identifiés comme autant de composantes de l'adaptation à La Réunion, afin de révéler et d'évaluer les mécanismes juridiques qui permettent de faire naître et de stabiliser les attentes normatives des parties prenantes de l'adaptation des territoires aux changements climatiques. Cette recherche a été financée par le ministère de la Transition écologique et solidaire, dans le cadre du programme OMERAD (15-MCGOT-GICC-2-CVS-009).
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Animals --- Adaptation.
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Live, Die, Buy, Eat. These words represent a chain of events which today is disconnected. In the past few years, controversies around meat have arisen around industrialization and globalization of meat production, often pivoting around health, environmental issues, and animal welfare. Although meat increasingly figures as a problem, most consumers' knowledge of animal husbandry and meat production is more absent than ever. Tracing a historical process of alienation along three distinct axes, the authors show how the animal origin of meat is covered up, rationalized, forgotten, excused, neglected, and denied. How is meat produced today, and where? How do we consume meat, and how have our consumption habits changed? Why have these changes occurred, and what are the social and cultural consequences of these changes? Using Norway as a case study, this book examines the dramatic changes in meat production and consumption over the last 150 years. With a wide range of historical sources, together with interviews and observation at farms, slaughterhouses, and production units, as well as analyses of contemporary texts and digital sources, Live, Die, Buy, Eat explores the transformation of animal husbandry, meat production and consumption, together with its cultural consequences. It will appeal to scholars of anthropology, sociology, cultural studies, geography, and history with an interest in food, agriculture, environment, and culture.
Animals --- Adaptation.
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Insects --- Adaptation.
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For many humans, birds are the most fascinating group of animals and they are definitely among the best-known and studied organisms. Thanks to global citizen science data, we know that there are some 50 billion individual birds in the world at present, which is about six birds for every human on the planet. Birds have an important role as indicators of the state of the environment, giving them high public value. Human-related global impacts such as climate changes and accelerating urbanization force extant species to continuous adaptations, population modifications, or even outright extinction. This book includes nine chapters covering such topics as bird genetics, the colour of avian plumage, conservation problems, sustainable hunting, habitat disturbance, range expansion and introductions, and long-term bird population changes and challenges. A key chapter explains the genetic rules and reasons why we have continuously more bird species in the world and why we may end up having 7,000 species more than the present 11,000 species.
Birds --- Adaptation.
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This eBook is a collection of articles from a Frontiers Research Topic. Frontiers Research Topics are very popular trademarks of the Frontiers Journals Series: they are collections of at least ten articles, all centered on a particular subject. With their unique mix of varied contributions from Original Research to Review Articles, Frontiers Research Topics unify the most influential researchers, the latest key findings and historical advances in a hot research area! Find out more on how to host your own Frontiers Research Topic or contribute to one as an author by contacting the Frontiers Editorial Office: frontiersin.org/about/contact
adaptation --- microgravity --- hypergravity --- spaceflight adaptation --- extreme environment
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John Fleagle has improved on his 1988 text by reconceptualizing chapters and by bringing new findings in functional and evolutionary approaches to bear on his synthesis of comparative primate data. The Second Edition provides a foundation upon which students can develop an understanding of our primate heritage. It features up-to-date information gained through academic training, laboratory experience and field research. This beautifully illustrated volume provides a comprehensive introductory text explaining the many aspects of primate biology and human evolution.Key Features* Prov
Primates --- Evolution. --- Adaptation.
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The need for ion and water homeostasis is common to all life. For fish, ion and water homeostasis is an especially important challenge because they live in direct contact with water and because of the large variation in the salt content of natural waters (varying by over 5 orders of magnitude). Most fish are stenohaline and are unable to move between freshwater and seawater. Remarkably, some fishes are capable of life in both freshwater and seawater. These euryhaline fishes constitute an estimated 3 to 5% of all fish species. Euryhaline fishes represent some of the most iconic and interesti
Fishes --- Physiology. --- Adaptation. --- Osmoregulation.
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Phenotypic variation is influenced by both genetic and environmental variation. One important source of environmental variation is the maternal effect: influences of the maternal environment on offspring phenotype.
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